Județul Bihor - Consiliul Județean
logo

Programul autobuzelor

Programul autobuzelor

Hărți

harta Bihor Harta digitala Consiliu Judetean Bihor
harta Bihor
poca
SCURT ISTORIC

Aşezările omeneşti din judeţul Bihor sunt foarte vechi, dovadă fiind urmele arheologice descoperite şi însemnările istorice de la începutul Evului Mediu care atestă acest lucru. Într-o diplomă a abaţiei de Zobor din 1113 este pomenit numele de “Varadium” (denumire veche a Oradiei), reşedinţa judeţului Bihor fiind astfel cea mai veche localitate atestată documentar, unde funcţiona încă de la 1092 o episcopie romano-catolică. Dintre celelalte localităţi urbane din judeţul Bihor, cea mai veche aşezare atestată documentar este localitatea Săcueni (1214) devenită recent oraş. Dintre localităţile rurale, Biharia este cea mai veche aşezare atestată documentar (1075), unde se află cetatea de pământ, mărturie pentru acele vremuri şi comuna Balc (1213), unde se află o fortificaţie medievală. Din punct de vedere turistic-balnear, Bihorul a reprezentat un punct de atracţie încă din secolul XVIII când se făceau tratamente curative în staţiunile 1 Mai şi Băile Felix, ce atrăgeau turişti din toată Europa Centrală.

Teritoriul judeţului Bihor a suferit modificări importante de-a lungul vremii, atât modificări de limite administrative, cât şi de denumire. Astfel, la sfârşitul anului 1918, nou-înfiinţatul judeţ Bihor deţinea teritorii care astăzi se află în Ungaria şi care au fost cedate în urma Păcii de la Trianon (1922). După 1922, limitele judeţului au fost aceleaşi ca cele actuale şi s-au păstrat până în 1940.  Între 1929 şi 1931, judeţul Bihor a aparţinut Directoratului Ministerial Timişoara, iar în 1938-1940 a făcut parte din Ţinutul Someşului.
În urma Tratatului de la Viena, România a pierdut multiple teritorii către URSS (Basarabia şi Bucovina de Nord), Bulgaria (Cadrilaterul) şi Ungaria (marea parte a Transilvaniei).  Prin acest tratat judeţul Bihor a rămas fără partea de vest şi de nord, frontiera fiind stabilită prin mijlocul judeţului, pe direcţia vest-est incluzând şi municipiul Oradea. Din anul 1944, teritoriul anexat de Ungaria a fost redat României.

Perioada comunistă a adus noi forme de organizare administrativă a ţării, din anul 1950 până în 1952 funcţionând regiunile ca diviziuni administrative. Regiunea Bihor avea o suprafaţă mai mare decât cea a judeţului Bihor actual şi cuprindea teritorii din judeţele Arad, Sălaj, Satu Mare, Alba. Din 1952, regiunea Bihor primeşte denumirea de regiunea Oradea. Între 1956-1960, regiunea Oradea îşi extinde limitele înspre sud, luând în administrare mai multe aşezări care aparţineau regiunii Arad, care nu mai exista. Între 1960-1968 nu s-a schimbat forma regiunii însă autorităţile comuniste au schimbat denumirea, devenind regiunea Crişana. Din 1968, se revine la împărţirea pe judeţe şi păstrarea decupajului administrativ din perioada interbelică. Din 1998, judeţul Bihor face parte din Regiunea de dezvoltare Nord - Vest împreună cu judeţele Cluj, Sălaj, Satu-Mare şi Maramureş

Sursa: Strategia de dezvoltare a judeţului Bihor 2014-2020.